:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Régió hírei

Versenyfelhívás - IX. Kistarcsai Böllérfesztivál

Örömmel értesítjük, hogy 2020. február 1-én megrendezésre kerül a IX. Kistarcsai Böllérfesztivál, melyre sok szeretettel meghívjuk Önt és baráti társaságát, hogy összemérjék ügyességüket a hagyományos disznóvágás feladataiban.

Kedves Versenyzők!

 

Rendezvényünket a tradicionális népi disznóvágások hangulatának felélesztése céljából indítottuk útjára hagyományteremtő, hagyományőrző céllal, illetve azzal a nem titkolt szándékkal, hogy nem csak a bölléreknek, hanem a fesztiválra ellátogató nézőknek is színes programokat kínáljunk a téli időszakban.

Időpont: 2020. február 1. 7 órai kezdettel

Helyszín: 2143 Kistarcsa, Csigaház melletti tér

Nevezni az alábbiak szerint lehet:

Maximum 16 csapat nevezését tudjuk fogadni jelentkezési sorrendben.

Nevezési díj: 38.000,- Ft csapatonként, ezért 60 kilós fél sertést, tűzrevaló fát, 1 db raklapot, sátrat, 2 kg kenyeret, 20 db egyszer használatos kanalat, kést, villát, tányért, 1 db 2,5 m x 0,8 m felületű asztalt és 8 db széket kapnak. Az áram, a meleg és hideg víz vételi lehetőség biztosított. A csapatok maguk gondoskodnak a felsoroltakon kívül minden disznótorhoz szükséges eszközről, fűszerekről.

A verseny a szúrástól a fogyasztható sült, vagy főtt termékek készítéséig tart.

A zsűri folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli a csapatok tevékenységét:

 • Szúrás, perzselés, mosás, bontás (két csapat kap 1 disznót, a belsőséget megosztják egymás között)
 • Bontás minősége, húsok, szalonnák formázása
 • Tepertő elkészítése
 • Abált szalonna formája, íze
 • Hurka, kolbász elkészítése, íze
 • A zsűri külön értékeli az asztalok, sátrak díszítését, tisztaságát.

A feldolgozással 14 órára kell végezni, a zsűri ezt követően pontozás alapján állapítja meg a győztest. Zsűrizésre 1 kg sült, vagy főtt készterméket kell beadni, ezen kívül 1 kg nyers hurkát és 1 kg nyers kolbászt. A csapattagok a többi nyers húst és elkészített terméket hazavihetik, melynek további felhasználásáról kötelesek nyilatkozni.

Szabályok:

 • Elektromos sütő használata tilos!!!
 • Csak kézi daráló használható!
 • Csak nyomáscsökkentővel ellátott palackok használhatók!
 • Gázfelvétel fokozása céljából a gázpalackot melegíteni TILOS!
 • Az állatok feldolgozása során maradéktalanul be kell tartani az élelmiszer higiéniai előírásokat, sapka, fejkendő használata kötelező!
 • Az előállított termékek árusítása, értékesítése tilos! A csapatok – kizárólag hőkezelés (sütés, főzés) után – kóstoló céljából adhatják saját csapattagjaiknak.
 • A csapatok csak előzetesen otthon konyhakészre tisztított zöldségeket, hagymát, fokhagymát, krumplit stb. használhatnak fel sütésre-főzésre, helyszíni tisztogatás nem megengedett.

A nevezési díj befizetési határideje: 2020. január 17.

Cím: Kistarcsai VMSK Kft. 2143 Kistarcsa, Kossuth Lajos utca 23. 

Az előző nap a helyszínre szállított nagyobb méretű berendezések őrzéséről a szervezők gondoskodnak. A csúszásmentesítő anyagról a szervezők gondoskodnak. A csúszásmentesítést, esetleges sáreltakarítást a csapatok végzik. A hulladékot és a veszélyes hulladék elszállítást a szervezők biztosítják. Az állati maradványokat külön erre a célra rendszeresített, helyszínen kiosztott zsákban kell tárolni!!!

Az eligazítást és a munkavédelmi oktatást a csapatok a verseny megkezdése előtt hallgathatják meg. A szabályok megszegése azonnali kizárást von maga után!

A rendezvény várhatóan 21 óráig tart. A nap folyamán színes programok várják az érdeklődőket.

Nevezés és felvilágosítás:

Turi Irén művelődésszervező, tel: 06-70-656-5178
e-mail: iren.turi@vmsk.hu 
www.vmsk.hu 
www.kistarcsa.hu 

 

 

Tetejére