:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Országos, közérdekű hírek

Változások március elsejétől

Előnyösen változik az életünk néhány dologban március elsejétől, ugyanakkor némi türelemre is szükség lehet az átállás napjaiban. Azonnal jóváírják a számlán az utalást, gyorsabbak lesznek a közigazgatási eljárások és új építési eljárási rend lép életbe.

Azonnali átutalás

Az azonnali banki utalás azt jelenti, hogy napi 24 órában, az év minden napján öt másodperc alatt jóváírja a bank a tízmillió forint alatti elutalt összeget a célszámlán. Ez pluszköltséggel nem jár az ügyfelek számára. Másik fontos újdonság a másodlagos azonosító megjelenése: elfelejthetjük a bonyolult, hosszú bankszámlaszámokat, helyette az utaláshoz elegendő lesz egy adóazonosító, egy e-mail cím vagy egy mobiltelefonszám, ezt viszont rögzíteni kell a banki rendszerben. Most, az indulásnál ez jellemzően ingyenes szolgáltatás, de a hirdetményekből kiderül, hogy lehetnek bankok, amelyek később ezért pénzt kérnek majd.

Gyorsabban lesz jogerős a közigazgatási döntés

Tovább egyszerűsödik, hatékonyabbá és gyorsabbá válik a közigazgatási ügyintézés is, miután a kormányhivatalok egyszerűsítéséről szóló jogszabálycsomag több fontos eleme is hatályba lép. A március 1-je után induló közigazgatási eljárásokban gyorsabban születik majd meg a jogerős döntés, ugyanis mind a járási, mind a kormányhivatalok döntéseivel szemben közvetlenül a bírósághoz lehet fordulni.

Egyszerűbbé, átláthatóbbá válik a kormányhivatalok szervezete is, mivel ezentúl az összes megyei feladatot a megyei, illetve a fővárosi kormányhivatalok látják el, azokat a környezetvédelemmel, munkavédelemmel, családtámogatással, fogyasztóvédelemmel vagy nyugdíjbiztosítással kapcsolatos ügyeket is, amik eddig az úgynevezett megyeszékhely szerinti járási hivatalokhoz tartoztak.

Mindig a rendőrség büntet

Jelentős változás, hogy a szabálysértési ügyekben a járási (fővárosi kerületi) hivatalok helyett a rendőrség jár el, ezzel egy szervhez kerül mind a bűncselekményekkel szembeni fellépés, mind a kisebb súlyú szabálysértésekkel szembeni szankciók érvényesítése.

Hamarabb kapható jogerős építési engedély

Egységessé válik az építésügyi igazgatás, hogy a jegyzőkhöz telepített építésügyi feladatokat a továbbiakban a kormányhivatalok végzik, így megszűnnek a hatásköri átfedések, hatékonyabb lesz az építésügyi engedélyezés. A szomszédok és más érdekeltek eddig viszonylag könnyen megtámadhatták egy-egy komolyabb beruházás építési engedélyét, ez a kiszolgáltatottság várhatóan megszűnik. A változás nemcsak az új ügyekre, hanem mindazokra vonatkozik, amelyekben február 29-ig nem született érdemi döntés. Március 1-jétől nem lehet fellebbezni az építési engedélyek ellen, akinek az érdekét sérti, közvetlenül bírósághoz fordulhat.

Bíróság dönt a gyerekkel való kapcsolattartás végrehajtásáról

Azért, hogy a családok, illetve a gyermekek életében jelentős változással járó válások a lehető leggyorsabban, minden érintett fél számára megnyugtatóan lezáruljanak, a kapcsolattartás végrehajtásával kapcsolatos döntéseket ezentúl nem a gyámhatóság, hanem a bíróság hozza meg. Így gyorsabban születhet végleges döntés.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése