:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Országos, közérdekű hírek

Tilos az avar és kerti hulladék égetése

A Pest Megye Katasztrófavédelmi Igazgatóság Gödöllői Katasztrófavédelmi Kirendeltsége felhívja a lakosság figyelmét a települések belterületén keletkező avar és egyéb növényi hulladék szabadtéri égetésének, valamint a külterületen végzett égetés szabályozásával kapcsolatban megjelent és hatályos jogszabályok változásaira.

Avar és kerti hulladék égetése, kerti grillsütő használata, bográcsozás

A belterületi ingatlanon kerti hulladék égetése a hatályos jogi szabályozás alapján tiltott.

A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben azonban továbbra is felmentést adhat, ha szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit, időpontját. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben nem szabad avart és kerti hulladékot égetni. (Tehát Kistarcsán tilos az avar és kerti hulladék égetése!)

Belterületi avar vagy kerti hulladék égetése során bejelentési kötelezettség nem áll fenn.

A belterületi ingatlanon található szabadtéri tűzrakóhely, tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem és bejelentési kötelezettség sem terheli a használókat.

 Szabadtéri tűzgyújtás külterületen

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) 2022. június 13-i változása megszüntette a külterületi irányított égetés fogalmát, helyébe a „füstfejlődéssel vagy lánghatással járó tevékenység” fogalom lépett.

Fontos változás, hogy minden olyan füstfejlődéssel vagy lánghatással járó tevékenységet, amely összetéveszthető a valós tűzesettel, az illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak a tevékenység megkezdése előtt írásban be kell jelenteni.

A bejelentésnek tartalmaznia kell a tevékenység végzésének időpontját, terjedelmét, földrajzi koordinátákkal, címmel vagy helyrajzi számmal megadott helyét, a kapcsolattartó telefonos elérhetőségét és lakcímét vagy tartózkodási helyét.

A bejelentést az alábbi e-mail címre kell megtenni: pest.ugyelet@katved.gov.hu

A bejelentési kötelezettség nem vonatkozik a kerti grillezésre, bográcsozásra, szalonnasütésre, valamint az önkormányzati rendelet által engedélyezett belterületi avar és kerti hulladék

égetésére.

A fenti jogszabályi rendelkezések megszegőivel szemben az elsőfokú tűzvédelmi hatóság a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján 10.000,- forinttól 3.000.000,- forint összegű tűzvédelmi bírságot szabhat ki.

 

A jogszabályváltozásból eredő kérdések felmerülése esetén készséggel rendelkezésre áll a Gödöllő Katasztrófavédelmi Kirendeltség a 0628/528-700 telefonszámon, illetve ügyfélfogadási időben hétfőn, pénteken 08:00-12:00, szerdán 12:00-15:00 közötti időpontokban.

 

Pest Megye Katasztrófavédelmi Igazgatóság Gödöllői Katasztrófavédelmi Kirendeltsége

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése