:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Önkormányzati hírek

Testvérvárosok találkozója

 
Május 13-án – a Kistarcsai Napok kiállításmegnyitójával egy időben – este hét órakor kezdődött a Csigaházban egy vacsorával egybekötött testvértelepülési találkozó, melyen Kistarcsa öt testvértelepülése közül Milovice (Csehország), Radomysl nad Sanem (Lengyelország) és Torja (Románia) vett részt, valamint Zenta településről (Szerbia) érkezett ven-dégek is csatlakoztak. A programon Csehországot Lukáš Pilc polgármester, Lengyelországot Jan Pyrkosz polgármester, Erdélyt pedig Daragus Attila polgármester képviselte. A háromnapos testvértelepülési találkozó programjait az „Európa a polgárokért” pályázat segítségével valósították meg, amelyre Kistarcsa Város Önkormányzata 25 000 euró összegű támogatást nyert el.
 
A vacsorán jelen volt Juhász István polgármester, Solymosi Sándor és Zsiák Péter alpolgármesterek, dr. Gotthard Gábor jegyző, Kistarcsa képviselő-testülete, az intézmények vezetői és a hivatal dolgozói. A programot Pongrácz Viktória, a Kistarcsai VMSK vezetője, az esemény főszervezője nyitotta meg és röviden ismertette a küldöttségeket érintő kétnapos programokat.
 
A jó hangulatú rendezvényen Juhász István polgármester köszöntötte a vendégeket, beszédében kitért a szolidaritásra, a nemzetek közötti kölcsönös megértés és a kultúrák közti párbeszéd fontosságára is. A házigazda szerepkörét Solymosi Sándor alpolgármester töltötte be, ezzel is támogatva a program sikeres megvalósítását. Miután mindegyik testvérváros és Zenta is megköszönte a meghívást, minden delegáció képviselője rövid beszédet is tartott. A lengyel polgármester, Jan Pyrkosz egyperces néma csendet kért az ukrán háborúban elesettek tiszteletére. A tolmácsolásban többek között Uvacsek Krystyna, Uvacsek Csaba képviselő úr lengyel felesége is segédkezett.
Népes küldöttséggel érkezett Csehországból Milovice delegációja, akik a Kistarcsai Napok kispályás labdarúgó kupájára elhozták el az U 11-es csapatukat is. (a cseh labdarúgócsapat meg is nyerte a kupát – a szerk.)
 
A népes delegációk tagjai Kistarcsa látnivalóin kívül megnézhették Gödöllő, Budapest és a Dunakanyar nevezetességeit is. A közös programok során a vendégeink így megismerkedhettek Magyarország történelmével, kultúrájával is, amely során további párbeszédek alakultak ki a résztvevők közt a közös történelem tapasztalatairól, nemzeti értékek megértéséről, egymás elfogadásáról, szolidaritásról és összefogásról is. A színes eseményekben és a települések kapcsolatának erősítését támogató programokban gazdag, háromnapos találkozó egy záró konferenciával és egy többfogásos vacsorával fejeződött be, amelyet a Kisgömböc étterem szervírozott
A rendezvényt az „Európa a polgárokért” pályázattal nyert pénzből támogatták.
 
 
Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése