:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Országos, közérdekű hírek

Nyári veszélyek

A nyári hónapokban a leggyakoribb problémák melyekkel az ügyelethez fordulnak a lakosok a napszúrás, leégés a napon, kullancs-, méhcsípés ezért jelen publikációnk célja ezek tüneteiknek, kezeléseiknek és megelőzéseiknek bemutatása.

Napszúrás

A napszúrást sokan csak egy kis kellemetlenségnek tartják, pedig akár életveszélyes is lehet. A napszúrást tartós, hosszabb ideig, tűző napon történő tartózkodás váltja ki, ha kalap, sapka nélkül fedetlen fejjel tartózkodunk kint. Idősek, aktív fizikailag terhelt, esetleg pszichés betegséggel élők könnyebben kapnak napszúrást.

Napszúrásra gyanakodhat, ha a következőket tapasztalja: fejfájás, szédülés, émelygés, gyengeség, szomjúságérzet és hányinger. A testhőmérséklet hirtelen megemelkedi (akár 39-40°C is lehet). A beteg tudata zavart lehet, eszméletét elveszítheti.

Teendő: A beteget árnyékos, hűvös helyre kell vinni. A tarkóra hideg vizes borogatás ajánlott tenni. A beteg 30 fokos szögben megemelt felsőtesttel feküdjön, s apró kortyokban fogyasszon hűvös folyadékot lehetőleg vizet Enyhébb esetben pár nap otthoni pihenés hűvös, besötétített szobában. Ha a tünetek nem javulnak, esetleg állapot romlást észlelnek a betegen, akkor orvoshoz kell fordulni.

Megelőzés: A nyári időszakban fokozottan oda kell figyelni a kellő folyadékbevitelre (napi minimum 2-3 liter) is. Déli időszakban nem ajánlatos a tűző napon tartózkodni, amennyiben lehetséges kerüljék el.

Leégés a napon

A túl sok vagy a legnagyobb sugárzásnak kitett időintervallumban (11-15 óráig) történő napozásnak rengeteg káros hatása van. A leégésnek több fokozata van, az első fokú égés során csak bőrpír jelenik meg a bőrön, de előfordulhat másodfokú égési sérülés is a napozás során. A másodfokú égés során a bőr felhólyagosodik, mely igencsak fájdalmas lehet. Hosszútávon a legnagyobb veszélyt a bőr el rákosodása jelentheti.

Teendő: A leégés, ha megtörtént napégés kezelésére alkalmas sprayt (Panthenol) használjunk, hideg vizes borogatás, fájdalomcsillapító, hidratáló krém. Súlyosabb leégés esetén forduljon orvoshoz. A másik káros hatás a napból jövő UV sugarak rákkeltő hatása. Ezen káros hatások nem feltétlenül jelentkeznek azonnal, akár évekbe is telik mikor előjönnek.  A bőrrák sajnos egyre több embernél jelentkezik, ennek oka a felelőtlen rossz időben történő UV védelmet nem biztosító fényvédő szerek nélküli túlzott napozás is lehet. Kétféle típusa van: melanoma és karcinóma. Ha bármilyen elváltozást észlel a bőrén vagy anyajegyein azonnal forduljon bőrgyógyászhoz.

Kullancs csípés

Kullancs csípés esetén nem kell feltétlenül pánikba esni, hiszen nem mindegyik kullancs fertőzött, ezért nem is biztos, hogy lesznek tünetek.

A kullancs eltávolítása: Ha kullancsot találunk magunkon akkor azt azonnal érdemes eltávolítani, mivel minél több időt tölt a bőrünkben annál nagyobb az esetleges fertőzés esélye.
Patikában kapható erre alkalmas kullancs eltávolító eszköz, de egy otthoni csipesz is alkalmas erre a feladatra. A kullancs kiszedése közben vigyázni kell, hogy a testét ne szorítsuk erősen és semmi esetre se nyomjuk szét, mivel a kullancs gyomrában található a Lyme baktérium, mely a gyomor megnyomásával öklendezésre serkentheti az élősködőt, így a baktérium bekerülhet szervezetünkbe.

A kullancsot lassan kell eltávolítani, az óra járásával ellentétes irányba kell csavarni, nem szabad tépni, mert akkor leszakadhat a szájszerve, kicsit enyhén meghúzzuk majd várunk kicsit, hogy magától eleressze a bőrünket. Ha mégis leszakadna, semmiképpen sem próbáljuk kiszedni magunknak. Forduljon orvoshoz.

Érdemes a csípés dátumát, helyét feljegyezni, továbbá figyelni, hogy 1-2 héttel később bőrtünetek jelentkeznek-e.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni:

Amennyiben 1-2 héten belül bőrgyulladásos tünetek jelentkeznek, vagy tartós fejfájás, szédülés, hányinger, hőemelkedés, izomfájdalom, nyirokcsomó duzzanat fordul elő érdemes orvoshoz fordulni a súlyosabb következmények elkerülése érdekében.

Megelőzés:

Ha előre tudjuk, hogy olyan helyre megyünk, ahol fennáll a kullancs jelenlétének veszélye, érdemes a környezetbe olyan ruházatban menni, ami jól takar, így a kullancs bőrhöz jutásának lehetőségét csökkentve. Továbbá számos riasztó aeroszol létezik manapság, melyek használata mindenképp javasolt, mielőtt természetbe megyünk. A hosszú távú tartós védettség elérése érdekében javasolt a védőoltás felvétele.

Méh csípés

A legtöbb méh- vagy darázscsípés némi fájdalommal jár és legtöbbször magától vagy néhány napos vizes borogatástól elmúlik. Azonban akik allergiásak a rovarcsípésre, azok számára nagyon komoly kellemetlenséget tud okozni. Ennek következtében szúrást követően nagyon eltérőek a reakciók: az enyhe fájdalom és duzzanattól a kiütéseken át a komolyabb száj és torokduzzanatig, ami a légzést nehezíti meg, így potenciálisan életveszélyt jelent.

Teendő: Szúrást követően először el kell távolítani a méregfullánkot. Ezt követően helyezzünk az érintett területre hideg vizes borogatást, illetve javasolt antihisztamin (suprastin, cetirizin) fogyasztása, hogy csökkentsük az esetleges allergiás reakció mértékét. Ha állapot romlást tapasztalnak, vagy súlyos mértékű allergiás reakció jelentkezik, forduljon orvosi segítséghez.

Pálóczi Nikolett
adminisztrációs munkatárs
Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése