:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Régió hírei

Jól halad a Mária út Pest megyei szakaszának infrastrukturális fejlesztése

A zarándokturizmus infrastrukturális hátterét fejlesztő projekt indult Pest megyében 2021-ben

A Pest Megye Önkormányzata által vezetett partnerség keretében Perbál Község Önkormányzata, Hévízgyörk Község Önkormányzata, illetve Kistarcsa Város Önkormányzata vesznek részt, emellett pedig szakmai támogatást nyújt a Mária Út Közhasznú Egyesület. A támogatás forrását – közel 420 millió forintot – a Pénzügyminisztérium biztosítja a „Pest megye célzott pénzügyi támogatása” program keretében.

A Mária Út – Közép-Európa Zarándokútja – kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet. A teljes hossza mintegy 1400 km és mintegy 400 települést kapcsol össze. A zarándokút, illetve a zarándokturizmus különleges lehetőséget teremt a közösségek számára. Hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez, az emberek közötti kapcsolatok és a helyi, térségi identitás erősítéséhez. Egyszerre szolgálja a munkahelyteremtést, a helyi gazdaság és azon belül a szálláshely- és vendéglátás szolgáltatásainak fejlődését, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentős mértékben elősegíti a közösség részvételén és társadalmi felelősségvállaláson alapuló kezdeményezések sikerét. A települések egyenként és együtt is erősebbek lehetnek a zarándokturizmus fejlődésével. A kevésbé látogatott, és viszonylag elzárt települések bekapcsolásával – a vidéki térségek feltárásával – a Mária Út egyedülálló missziót tölthet be.

A Mária Út nyugat-keleti és észak-déli szakaszai a leágazásokkal együtt közel 50 települést érintenek Pest megyében. A zarándoklat fellendítése turisztikai kitörési pont lehet Pest megyében, hisz a látogatottság remélt gyarapodásából, a zarándokút mentén lévő településeken történő fogyasztásból, vagy például a kegytárgyak eladásából származó bevételre hosszú távon építhetnek az önkormányzatok. A világban és hazánkban évről évre gyarapszik a zarándokok száma, s a vallási okokból útnak indulók új zarándokutakat keresnek. A megyei idegenforgalom ilyen irányú pezsdülése új munkahelyeket is teremthet.

2021-05-04_11_41_33.jpg

1. Kistarcsa - Zarándokvezető-képző építése

A projektünk célja, hogy a Mária út, mint zarándokút Pest megyei szakaszán a pontszerű beavatkozásokat láncba fűzze, egységes koncepcióra törekedve, a turizmushoz köthető attrakciófejlesztések, több jármód összekapcsolásával valósuljanak meg, továbbá megtörténjen az útvonal fejlesztése, komplex turista pihenőhelyek kialakítása a helyi meglévő bázisokra, attrakciókra építve. Emellett a fejlesztéshez kapcsolódóan megvalósul a Pest megyei értéktár népszerűsítése is.

Az alapkoncepció szerint Pest megyében a Mária út belépő és kilépő pontjai közelében (Perbál és Hévízgyörk) pihenőhely kialakítására kerül sor, továbbá egy zarándok vezetőképző központ létesülne centrális helyen, jó megközelítéssel (Kistarcsa).

•   Perbálon egy turista pihenő, konferencia és képző hely, valamint kiállítóhely létrehozása valósul meg körülbelül 200 m2-en.
•   Kistarcsán zarándokvezető-, turistavezető-képző központ létesül, körülbelül 180 m2-en.
• Hévízgyörkön zarándok-turista pihenőhely építése kezdődik. A tervezett épület mintegy 105 m2-es alapterülettel fog rendelkezni.

hevizgyork.jpg

2. Hévízgyörkön zarándok-turista pihenőhely épül

Mindhárom helyszínen kertrendezés, kerékpártároló kialakítása, illetve Hévízgyörkön és Perbálon lovas turizmushoz kapcsolódó, a lovak kikötésére, pihenésére alkalmas felülről fedett, oldalról nyitott lovas szín létesül.

A projekt megvalósítására Pest Megye Önkormányzata vezetésével egy konzorcium alakult, melynek további tagjai az említett települési önkormányzatok. Ezen felül a Mária Út Közhasznú egyesület is szakmai partnerként működik közre a beruházások megvalósításában. A támogatás forrását – közel 420 millió forintot – a Pénzügyminisztérium biztosítja a „Pest megye célzott pénzügyi támogatása” program keretében

www.pestmegye.hu

További képek és a kistarcsai tervlapok: https://www.kistarcsa.hu/galeria/zarandok-kepzo_kozpont_epitese 

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése