:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Önkormányzati hírek

Kistarcsán nem lesz szükség komolyabb megszorító intézkedésekre

Interjú Juhász István polgármesterrel

Még júniusban jelentette be a kormány, hogy a „villamosenergia és a földgáz egyetemes szolgáltatásra kizárólag a lakossági fogyasztó lesz jogosult”, tehát a vállalkozások és az önkormányzatok nem. Itt a fűtési szezon, így már nem nagyon lehet a problémát tologatni. Energiamegtakarítást milyen megszorító intézkedésekkel lehet elérni Kistarcsán?

Városunk abban a szerencsés helyzetben van, hogy az önkormányzat hosszú évek óta úgynevezett árlejtéses csoportos beszerzésekben vesz részt, ami az energiát és a gázt illeti. Ezáltal meghatározott áron évekre előre lekötjük a villamosenergiát és a gázt, mely adott az elmúlt években is egyfajta stabilitást, és spórolni is tudtunk ezzel a módszerrel. Ennek köszönhetően városunk jövő év végéig a korábbi, alacsonyabb áron tudja beszerezni a nagyfogyasztó-épületeink számára az áramot és a gázt. Ezért nem kellett bezárnunk még sem az uszodát, sem a tornacsarnokot. Azonban városi szinten így is közel 130 millió forintos rezsikiadással számolunk jövőre, ami sokszorosa a korábbi éveknek. Ez a sok kisfogyasztó-épület miatt van, amelyek nem tartoznak az előbb említett beszerzések alá. Képzelhetjük, hogy mi lesz, ha lejár majd a nagyfogyasztók szerződése a jövő év végén. Bízunk benne, hogy addigra állami és európai szinten is sikerül megoldást találni, hiszen ezt a mostani többletet is csak a korábbi megtakarításaink nagy részének a felélésével tudjuk kigazdálkodni.

Igyekszünk természetesen spórolni is. Például a Hivatal emiatt lesz csak három napot nyitva, a többi nap home office-ban dolgozunk. Hőmérsékleti szabályozásokat is elrendeltünk, természetesen a gyermekek egészségének védelmét figyelembe véve. Korábban már rengeteg napelemet szereltettünk fel szinte az összes intézményünkre, most ezeket bővítjük pályázati forrásból. A korábbi kazáncseréket újabbak követik, szintén pályázati alapból. A Hivatal létszámát már korábban, a COVID-járvány ideje alatt a minimumra csökkentettük, vezetői álláshelyeket vontunk össze. Ezek a főbb elemei a több lépést is tartalmazó veszélyhelyzeti csomagunknak, amiről nemrégen döntött a testület. Bízunk benne, hogy további lépésekre, konkrét megszorító intézkedésekre nem lesz szükség. 

 Az új általános iskola beruházásának előkészítése ütemterv szerint zajlott, de mégsem indult el a beruházás. Egyelőre felfüggesztették a projektet. Milyen ígéretet kaptak a folytatásra?

A nehézségek ellenére a településen más beruházások nem álltak le, ezekhez honnan biztosítják a forrásokat? Mi várható a közeljövőben?

A korábban elnyert pályázatok, támogatások és megtakarításaink fedezték az idei beruházásokat. Az általános iskola várólistára kerülése fájdalmas pont volt, hiszen nagyon sürget minket az idő, nincs már hely az iskolában. Természetesen mindent megteszünk, hogy minél előbb ismét forrást kapjon ez a beruházás. Jelenleg két energetikai pályázatunk is él, illetve a korábban elnyert bicikliút-pályázat is érvényben van. Zajlik a bölcsőde bővítése, valamint több pályázatunk is elbírálásra vár. Igyekszünk vállalkozói szemlélettel gondolkodni, és olyan bevételi forrásokat képezni, melyekkel nem a lakosokra a helyezzük a terheket. Ez mindenképp fontos szempont!

A város nagy rendezvényei is veszélybe kerültek, ennek ellenére eddig sikerült mindegyiket megtartani. Felvetődik a kérdés, hogy az évet lezáró Mindenki karácsonya még belefér-e a költségvetésbe? Ehhez a témához kötődik, hogy lesz-e díszvilágítás?

Kistarcsán nem marad el a karácsonyhoz kötődő városi rendezvényünk. Bár a világosságnak, mint mondani szokták, elsősorban a szívekben kell gyúlnia, de a vírus után most egy háborús, világszintű válságokkal tarkított helyzetben rendkívül fontos a közösség erősítése, a békés, kellemes hangulat megteremtése. Így a díszvilágítást is felszereljük, és a Mindenki karácsonyát is megtartjuk. A rendezvény költségvetési keretét a felére le kellett csökkenteni, de egy kis kreativitással és segítséggel mindent meg lehet oldani. 

A Vállalkozók Baráti Köre Egyesülettel 2019 után sikerül-e idén a jótékonysági bált ismét megrendezni?

Édesapámmal és a VMSK Kft.-vel mindent megtettünk, hogy ez a régi hagyomány idén ismét visszatérjen két év kihagyás után. Sikerült rengeteg támogatót, segítőt magunk mellé állítani ahhoz, hogy valóban a szokásos színvonalon rendezhessük meg a városi bált. A rendezvény bevételéből tűzifát szeretnénk vásárolni rászoruló és idős kistarcsai lakosainknak. 

Várunk mindenkit november 26-án az Erzsébet-Katalin bálba nagy-nagy szeretettel!

P.Gy.  

 A cikk a Kistarcsai Híradó 2022. 11. számában is megjelent.
https://kistarcsa.hu/cikk/kistarcsai_hirado_-_2022._evfolyam

foto.jpg

                                   

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése