:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Önkormányzati hírek

KIKE Kulturális Hét beszámoló

2022. szeptember 12-18.

 A település legnagyobb kulturális rendezvénysorozata szeptember 12-én este - a hagyományoknak megfelelően - egy koszorúzási ünnepséggel kezdődött. A katolikus templomban található – Simándy József születésére utaló – emléktáblát koszorúzta meg a Kistarcsai Kulturális Egyesület, a Simándy család és a Simándy Iskola.

A Tomecz Róbert által összeállított igen színvonalas klasszikus és egyházzenei műsorban fellépett: Ambrus Károly, Bekes Anna, Bertalan Nikoletta, Bognár Szilvia, Dolhai Béla, Galánfi Anna, Kassai Róbert, Ladjánszki László, ifj. Ladjánszki László, Tomecz Róbert és Újvári Gergely. Az előadók kíséretét Blaskó Gabriella, Kovács Zoltán, Karches Péter, ifj. Rapai István és Kassai Róbert valósította meg. A fellépők közül néhányan az Operaház művészei, mások egyéb komolyzenei közösségek tagjai. A műsort Major László vezette, akinek a szereplését mindig nagyon kedveli a hallgatóság.

Kedden versszínházi előadás volt, melyet Borbély Mihály tartott. A közel egyórás műsorban, melynek támája Dsida Jenőhöz kötődött, egyedül szerepelt, mégis nagyon lekötötte a kis létszámú közönség figyelmét. A szereplőt Tóth Zsuzsanna készítette fel.

A kamarazenei est műsorát Síposné Varga Edit, a Simándy Iskola igazgatója állította össze. A fellépők: a Nagytarcsai „Vencsok” Népdalkórus, Bekes Anna, Debreceni-Kiss Helga, Csupacselló együttes (Baranovszky Elizabeth, Kopornyik Veronika, Kenesei Sára, Nagy Eszter), Fridetzki Katalin, Klementin Kata, Kovács Adél, Kozol Fruzsina, Takács-Nagy Jázmin. A fellépőket Blaskó Gabriella kísérte. Síposné Varga Edit szakszerű műsorvezetése elnyerte a közönség tetszését.

A kulturális hét Deáktanya előadását Szombati Klára csömöri ruhatervező tartotta, aki elkötelezett a hagyományos értékeink megőrzése és népszerűsítése mellett. Arra törekszik, hogy harmonikusan ötvözze a hagyományt a mostani modern ízlésvilággal. Célja az is, hogy minél többen viseljenek olyan ruhadarabokat, melyekkel kifejezhetik a magyar hagyományok szeretetét.

Minden évben izgulunk a szombaton megrendezendő Görhönyfesztivál időjárása miatt. Szerencsére csak délután szemerkélt az eső, viszont egész nap hűvös szél fújt. Nyolc csapat sütötte a görhönyt. A KIKE sátoránál mindig sorba kellett állniuk a vásárlóknak. A Brancs Ilona vezette görhönykészítők alaposan el is fáradtak a nap végére.

A játékokkal délelőtt nem voltak gondok, de az időjárás miatt délután csökkent az érdeklődés. A kézműves foglalkozásokra idén csak egy asztalnyi helyet kaptunk. A gyerekeket lekötötte a gyöngyfűzés (Bihariné Oláh Piroska), és a fonalfonás (Tatainé Hamar Ilona).

A Kulturális Hét eseménysorozatát vasárnap zártuk. Kora délután örökségséta címen a nemrégen felavatott Szlovák Házba látogattunk, ahol a Kistarcsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, Szabóné Tóth Katalin tájékoztatta a résztvevőket.

A Kulturális Hét zárásaként, vasárnap délután a Simándy-szobor koszorúzási ünnepségén - Simándy József születésének 106. évfordulója alkalmából - emlékeztünk meg a nagy művészről. A műsorban Gubek Krisztián, Pásztor Tamás és Újvári Gergely operaénekes szerepelt. Megemlékező beszédet mondott Simándy József fia, Simándi Péter, a Magyar Állami Operaház nyugalmazott művésze.

A koszorúzáskor ismert komolyzenei darabok felvett változata szólt. Koszorút helyezett el a Kistarcsai Kulturális Egyesület, a Simándy család, a Simándy József Társaság, a budapesti Simándy József Polgári Kör, Kistarcsa Város Önkormányzata, a Simándy Iskola és a Vállalkozók Baráti Köre. A koszorúzási ünnepség végén a megjelentek – a hagyományoknak megfelelően – most is meghallgatták hangfelvételről Simándy József előadásában a  Hazám, hazám te mindenem című áriát, Erkel Ferenc Bánk bán című operájából.  

A műsorközlő Kalmár Csilla volt.

 

Kereszti Ferenc

 

A cikk a Kistarcsai Híradó 2022. 11. számában is megjelent.
https://kistarcsa.hu/cikk/kistarcsai_hirado_-_2022._evfolyam

a_kamaraesten_a_nagytarcsai_vencsok_asszonykorus_is_fellepett.jpg

a_megkoszoruzott_simandy-szobor.jpg

az_egyhazi_koncert_fellepoi.jpg

bognar_szilvia_nepdalenekes_es_kovacs_zoltan_nagybogos_kistarcsan_elo_nepzeneszek_az_egyhazzenei_koncerten.jpg

gorhonysuto_csapatunk.jpg

 

 simandi_peter_megemlekezese_a_koszoruzasi_unnepsegen.jpg

jvari_gergely_operaenekes_es_kassai_robert_zongoratanar_egyhazzenei_koncerten.jpg

 

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése