:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Önkormányzati hírek

Interjú Dr. Laczay Péterrel

Tavaly a díszpolgári címet Dr. Laczay Péternek, a Lavet Kft. tulajdonosának adományozta Kistarcsa Városa

Tavaly a díszpolgári címet Dr. Laczay Péter vehette át, aki a Lavet Gyógyszeripari Kft. egyik alapítója, többségi tulajdonosa és a cég ügyvezetője. A cég 2002-ben építette fel az első gyártóüzemét Kistarcsán az egykori internálótábor helyén, amit azóta többször is bővítettek, így ma már négy különböző épületben zajlik a termelés és a fejlesztés. Huszonöt év alatt az állatgyógyászati szektornak nemzetközi szinten is meghatározó szereplője lett a Lavet Kft., amely az ország legnagyobb, családi kézben lévő állatgyógyszergyártó cége. A legértékesebb magyar tulajdonú vállalkozások Forbes listáján az utóbbi években többnyire az első 50 között szerepel a Lavet Kft.
A kitüntetett, városunk kiemelt támogatója, vállalkozása a település gazdasági életében is meghatározó szereppel bír. Dr. Laczay Péter az elmúlt 20 évben aktív szerepet vállalt Kistarcsa fejlődésében, támogatásával a város jelentős fejlesztéseket valósíthatott meg.
A hazai állatorvosi gyógyszerkutatás meghatározó alakja, az Állatorvostudományi Egyetemen 40 éven át dolgozott oktatóként, 1999-ben az Élelmiszer-higiéniai Tanszék élére került és 22 éven át tanszékvezető egyetemi tanárként irányította a tanszéket. Az Állatorvostudományi Doktori Iskola törzstagja.

Dr. Laczay Péter a díjátadáson a 2022-re és 2023-ra vállalt 12 millió forintos közérdekű támogatáson túlmenően, további 10 millió forintot ajánlott fel a városnak közcélú feladatok ellátására. 

 
img_5297_1.JPGA cég honlapján kiemelt helyen szerepel a díszpolgári oklevéllel készült fotója. Ebből is látszik, hogy fontosnak tarja ezt az elismerést is, amelyhez utólag is gratulálunk!

Köszönöm szépen! Azért tartom fontosnak ezt a kitüntetést, mert ez egy helyi közösség díja, amelyben elismerik azt a kistarcsai szerepvállalást, amit a cég az ideköltözés évétől – 2002-től – felvállalt.

A díszpolgári cím olyan előnnyel is jár, hogy meghívják a város ünnepségeire vagy egyéb kiemelkedő rendezvényeire a kitüntetettet. Hogyan tud eleget tenni ezeknek a felkéréseknek? A díszpolgári címből következnek-e Kistarcsát érintő jövőbeni tervek?

Bevallom őszintén, ezen még nem gondolkoztam. Az elfoglaltságaim miatt a meghívások elfogadására nem sok időm marad, de természetesen egy intenzívebb közreműködés biztosan belefér majd ebbe a folyamatba. A jövőben lehetőség szerint szeretnék többet foglalkozni a város dolgaival is, cél a szűkebb és tágabb környezetünket szebbé tenni. Küszöbön áll a volt internálótábor rendezése is, amelynek nagy részét sikerült megvásárolnunk a magyar államtól egy elektronikus árverésen. A romos épületeket lebontjuk, parkosítjuk a területet. A Deák Ferenc utcában a kerítésen kívül plusz vállalásként parkolókat fogunk kialakítani. Ha az önkormányzat tulajdonában álló épületek felújításához kialakulna egy életképes elképzelés, és sikerülne egy állami projekt keretében pénzt szerezni a városnak, akkor például egy emlékszoba kialakításához mi is szívesen hozzájárulnánk. Ezt a magasabb szintű hozzáállást erősíti az a támogatás is, amelyet a kitüntetés átvételekor ajánlottam fel – a közérdekű támogatáson kívül cégünk további 10 millió forintot adományoz a városnak közcélú feladatai ellátására.

Mit szeretnének a megvásárolt internálótábor területén kialakítani?

A területet hosszabb távon a mostani funkciók kibővítésére szeretnénk felhasználni. Jelenleg 200 munkatársam dolgozik a Lavet Kft. telephelyén – kezdetben alig húszan voltunk – ezért jelenleg irodákból szűken állunk. ezért kellene egy olyan épület, ahol csak irodák lennének kialakítva, de a raktározási kapacitásunkat és a gyártási tevékenységünket is bővíteni kellene. Ez több éves fejlesztés keretében valósulhatna meg.

Kanyarodjunk vissza a cég történetéhez. Tudomásom szerint 1991-ben alakultak és 2001-ben kerültek Kistarcsára. Mi vonzotta Önt vagy a céget a városhoz?

Tíz évig úgy működött a cég, hogy nem volt saját telephelye és gyártóbázisa. Valóban 2001-ben határoztuk el, hogy építünk egy saját kutató-, gyártó- és raktárbázist. Először Budapesten a X. kerületben vettünk egy telket, amely kicsinek bizonyult. Ezután a budapesti agglomerációban néztünk körül. Voltunk Budaörsön, Pécelen és véletlenül eljutottunk Kistarcsára is. Az akkori polgármester – Rapavi József – több önkormányzati területet ajánlott fel. Az egyik a Nagytarcsai úton volt, a másik pedig az internálótábor területén. Végül az építészek véleménye és a HÉV-vel való megközelíthetőség miatt esett a választás az internálótáborra. A döntést az is befolyásolta, hogy XVI. kerületi lakosként Kistarcsa könnyen elérhető számomra.

Tehát 22 éve vannak jelen Kistarcsán. Ennyi idő alatt rengeteg közérdekű felajánlást tettek. Melyiket emelné ki?

A város támogatása az utóbbi években vált intenzívebbé. Azt megelőzően csak kisebb dolgokat ajánlottunk fel. A nagyobb közérdekű felajánlások közül kiemelném a Batthyány utca egy részének aszfaltozását és az utca csapadékvíz elvezetésének megvalósítását, az Alapszolgáltató Központnak és a Kistarcsai Posta parkolójának megépítését, az Eperjesi úti Sportpálya teljes felújítását. Hozzájárultunk az új Kistarcsai Rendőrőrs kialakításához. Továbbá meg kell említeni a tavaly nyáron átadott Szlovák Ház udvarán felépített kültéri kemencét, a városi kamerarendszer kiépítését, valamint a faültetési projekt támogatását. Ezenkívül a helyi sportegyesületek, intézmények, civil szervezetek, helyi kulturális egyesületek rendszeres támogatói vagyunk.

A cég nemcsak a kistarcsaikat támogatja, hanem az adott szakterületet lefedve, akinek csak lehet segítenek! Kik ítélik oda a támogatást?

A tevékenységünkből és a végzettségemből adódóan az állatok közel állnak hozzánk. Ezért elsősorban állatmenhelyeket, állatvédő alapítványokat, egyesületeket, kutyamentőket, fajtamentő alapítványokat, macskamentő alapítványokat támogatunk, de csatlakoztunk a Gödöllői Zöld Kastély programhoz, ahol a Kastélypark egyik ősfáját fogadtuk örökbe. A támogatottak között ott van az Országos Egyesület A Mosolyért Közhasznú Egyesület is. Mivel családi vállalkozás vagyunk, ezért a támogatást a két közgazdász fiammal szoktam megbeszélni, akik társtulajdonosok és pénzügyi, logisztikai vezetőként dolgoznak a cégben, így ez már az utóbbi években nagyon gördülékenyen zajlik.

Idén is felkerültek a leggazdagabb magyarok Forbes listájára. Most az 50. helyre sorolták a családi vállalkozást, de voltak már a 37. helyen is! Gondolom, nem úgy vágtak bele a vállalkozásba, hogy a 100 leggazdagabb magyar listájára felkerülés volt a cél.

Nagyon messziről indultunk 1991-ben. A céget néhány lelkes állatorvos és közgazdász azzal a céllal alapította, hogy állatgyógyászati készítményeket fejlesszen és értékesítsen a magyar piacra. A rendszerváltás után nagy hiány volt Magyarországon állatgyógyszerekből. Az Állatorvostudományi Egyetemen dolgozva láttam, hogy mi kell ahhoz, hogy a hazai piacon elinduljunk. Vitaminkészítményekkel kezdtük, később gyógyszerekkel folytattuk, de nem volt egy előre meghatározott irányvonalunk. A munkánkhoz mindenképpen kellett szakmai ismeret, szerencse, elszántság és bátorság. Ismeretségünk ugyan volt, de valódi kapcsolati tőkével nem rendelkeztünk. Tehát lassan indultunk és hólabdaszerűen gördülve, a bevételeink visszaforgatásával haladtunk előre. A szakmai alapok mellett bátorság is kellett részünkről, hogy a 2000-es évek elején megpróbáltunk Nyugat-Európa felé nyitni, ahol nagyon jó volt a készítményeink fogadtatása. Mindebben nyilván a szerencse is közrejátszott. Ennek köszönhetően az egymillió forinttal alapított vállalat ekkor éves szinten már több mint 400 milliós bevételt produkált. A Forbes listára visszatérve el kell mondani, hogy az ott kialakított sorrend cégértékbecslésen alapul, vagyis a rangsorolt vállalkozások nem rendelkeznek azzal a pénzzel, amelyet feltüntetnek a nevük mellett. Értékbecsléskor a gyógyszeriparban magasabb szorzószámokkal kalkulálnak, így bennünket is magas értéken jegyeznek. Vannak tőzsdén lévő cégek, amelyeknek a napi értékét meg lehet határozni, de a többi vállalat értéke csak becslésen alapul. Összeségében örülünk annak, hogy így rangsoroltak bennünket, de nem értékeljük túl. Még egy dolgot szeretnék kihangsúlyozni! Mi az elmúlt 30 évben a nyereségünkből legalább 90 százalékot visszaforgattunk. Így a fejlesztéseket mindig hitelfelvétel nélkül tudtuk megvalósítani és tesszük ezt jelenleg is.

Jelenleg a Lavet Kft. 35-40 országban értékesíti termékeit, legnagyobb részben az Európai Unióban, de jelen vagyunk az EU-n kívül is számos országban Kanadától Japánon át Ausztráliáig. Újabb komoly előrelépés lenne, ha az USA-ban is sikerülne a gyártóhelyünket engedélyeztetni. Az közismert tény, hogy az FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság) a világon a legszigorúbb és oda nagyon nehéz bekerülni, nem amerikai cégként. Ezt egyedül nem is tudjuk véghez vinni, szükséges ehhez egy céges kapcsolat, egy forgalmazó, amelynek a segítségével ezt elérhetjük – ez 2024-ben vagy 2025-ben megvalósulhat.

A Lavet Kft. 2004-ben már nagyon szépen pörgött, a cég irányítása gondolom rengeteg időt elvett Öntől. Mégis hogyan tudott időt szakítani arra, hogy az Állatorvostudományi Egyetemen tanítson, kutatótevékenységet folytasson és tanszéket vezessen?

A céges munkám és az egyetemen végzett tevékenységem kiegészítette egymást. Az egyetemről 2022-ben jöttem el, ahol 22 évig az Élelmiszer-higiéniai Tanszéket is vezettem. Nyilván nem nyolc órát dolgoztam egy nap. Az utolsó tanszékvezetői ciklusomat is szerettem volna végig vinni, amelyet becsülettel teljesítettem. Most azért könnyebb és örülök, hogy teljesen a cégre tudok koncentrálni.

A Lavet név mit takar, mi a jelentése?

Az alapításkor próbáltunk egy jól csengő elnevezést találni. A VET az állatgyógyászat nemzetközi elnevezése, a LA pedig a laboratórium egy szótagja, állatgyógyászati laboratóriumként is értelmezhető a nevünk. Áthallással utalhat a vezetéknevemre is. Végül – mivel nem volt jobb ötletünk – mindenki elfogadta.

Az Önt jól ismerők tudják, hogy a vállalkozását és az egyetemi munkáját is politikától függetlenül végezte és végzi. Ez manapság nem jellemző a gazdasági szereplőkre. Hogy tudott így érvényesülni?

Azt gondolom, hogy amit én végzek az egy szakmai munka. Kistarcsán a mindenkori polgármesterekkel kialakítottunk egy jó partnerségi kapcsolatot. Nagyon sikeresen működtünk együtt Rapavi József, Tóth Szabolcs, Solymosi Sándor és most Juhász István polgármester urakkal. Mindenkinek lehet személyes véleménye az adott politikai rendszerről, amit a választásokon kifejezésre is juttathat.  Meggyőződésem, hogy a mindennapokat ugyanakkor ez nem befolyásolhatja. Célom mindig is a megosztás helyett az egyesítés volt. Cégen belül és azon kívül is. Hiszem, hogy céljainkat saját teljesítményünk, szakmai felkészültségünk, elszántságunk és kitartásunk alapján kell elérni.

 

Köszönöm a beszélgetést!
P.Gy.

 

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése