:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Országos, közérdekű hírek

Felkészülés az őszi, téli időszakra- tippek a zökkenőmentes évszakváltáshoz

Minden évszakváltozás nehéz, ugyanis az időjárási viszonyok változásai befolyásolják az emberi szervezet működését is. 

Minden évszakváltozás nehéz, ugyanis az időjárási viszonyok változásai befolyásolják az emberi szervezet működését is. A meleg évszakokból a hidegbe történő átlépést mindig rosszabbul viseljük, tekintettel arra, hogy egyre kevesebb napsütésre számíthatunk, illetve a nappalok is egyre rövidebbekké válnak.

 

                               kep.jpg

 

A külső változások hatására testünk is reagál, fáradtabbaknak érezhetjük magunkat, energiahiány, lehangoltság jelentkezhet, sőt kialakulhatnak szorongásos betegségek és akár depresszió is.

Néhány jó tanács az évszakváltáshoz:

Vitaminpótlás, immunrendszer erősítése

A vitaminpótlás egész évben fontos az immunrendszer erősítése szempontjából, de így a hideg idő közeledtével különösen oda kell figyelni rá. A legfontosabb immunerősítő vitaminok közé tartozik többek között a B-, a C-, D-, az E-vitamin. Szeretnénk felhívni figyelmüket a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára!

paprika.jpg    

B-vitamin pótlása

B-vitaminok növelik a szervezet ellenállását a bakteriális fertőzésekkel szemben. Elősegítik az agyi funkciók megfelelő működését és az emésztést is. A legfontosabb B-vitamin források a tojás, a máj, teljeskiőrlésű gabonák, halak, élesztő és a zöldségek.

 C-vitamin pótlása

Megvédi a sejteket, enyhíti a gyulladásokat, sőt segít megelőzni a megfázás kialakulását. Egy nagyon erős antioxidáns, védi a sejteket a szabad gyököktől, fertőzésektől, hozzájárul a szívbetegség és a daganatok megelőzéséhez, valamint fokozza a B-és E-vitamin hatását is. A nyers zöldségek és gyümölcsökben található, mint a paradicsom, paprika, brokkoli, citrusok, zöldleveles zöldségek. Minimum 500 mg hatóanyag szükséges megelőzésre is.

D-vitamin pótlása

A D-vitamin számtalan élettani folyamatot szabályoz (csontanyagcsere; szabályozza a sejtek növekedését, osztódását; részt vesz az immunrendszer védekező képességének fenntartásában, a fertőzés ellenanyagának termelésében), s hiánya több betegség kialakulásában is szerepet játszik. A D vitamin a bőrünkben termelődik napfény hatására, de a lazac, tonhal és tőkehalmáj olajban is megtalálható. A rossz idő beköszöntével javasolt, hogy elkezdjük vitamin formájában is bevinni a D-vitamint a szervezetünkbe. Ajánlott mennyiség 2000NE.

                lazac.jpg

E-vitamin pótlása

Elengedhetetlen az egészséges sejtműködéshez, de csökkenti a szívbetegségek kockázatát is. Az E vitaminok legjobb forrása a búzacsíra, tojás, dió, máj, olívaolaj és más diófélék, magvak.

 Figyeljen oda a testmozgás fenntartására

A nyári szabadságolások, és a nyári szünet végével sokan felhagynak a szabadidős sporttevékenységeikkel, ugyanis egyre kevesebb idő jut a stresszcsökkentő testmozgásra, illetve az aktív programokra.  Ne hagyja abba a sportolást, próbáljon meg időt szakítani a mozgásra, ugyanis ez a leghatékonyabb módja a feszültség levezetésnek, sőt a szabadban végzett mozgásformák (séta, futás, túrázás, biciklizés) lendületben tartják az immunrendszerünket, és gondoskodnak arról, hogy a légzőszerveink hozzászokjanak a hidegebb levegőhöz.

                                 fut.jpg

Öltözzön rétegesen

Az ősz beköszöntével fontos odafigyelni a réteges öltözködésre, ugyanis ebben az időszakban napközben még kifejezetten meleg időjárás a jellemző, azonban a reggeli és esti órákban hűvösebb idő van, ezért nehéz eldönteni, hogy milyen ruhát is vegyünk fel. Emiatt ebben az időszakban jelentősen megnő a megfázásos megbetegedések száma, melynek elkerülése érdekében ajánlott a réteges öltözet.

A réteges öltözködés mellőzése növeli a szezonális, megfázásos megbetegedések veszélyét – mivel nagy hidegben csökken immunrendszerünk ellenálló képessége, és fogékonyabbak leszünk a különféle kórokozók által kiváltott fertőzésekre –, másrészt a komoly egészségi problémák kialakulásának kockázata is nagyobb lesz például a hólyaghuruté. A kezeletlen fertőzés a hólyagról átterjedhet a vesemedencére és magára a vesére, illetve nők esetében a nemi szerveket, például a petefészket is érintheti.

Tegyen megelőző lépéseket a fejfájás csökkentéséért

Ősszel általában megnő a fejfájásos, migrénes panaszok száma, az őszi fejfájás hátterében több tényező is állhat: időjárás változások, allergének megjelenése, kevesebb napfény, több stressz, fáradtság.

Természetesen minden esetben nem lehet megelőzni a fejfájás kialakulását, azonban vannak bizonyos tényezők, melyeket betartva csökkenthetjük a kialakulás kockázatát: aludjon eleget; fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot; táplálkozzon egészségesen; ebben az időszakban kerülje a leggyakoribb kiváltó tényezőket: dohányzás, alkohol, koffein, nappali alvás, forró fürdő, megerőltető edzés.

                                               logo.jpg      

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése