:: 
Nyitólap » Rendkívüli hírek

Elmarad az augusztusra meghirdetett programok nagyrésze

Interjú Juhász István polgármesterrel

A koronavírus-járvány várható második hulláma miatt nem valószínű, hogy enyhítenek az 500 főnél nagyobb tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozásokon – július közepétől több vezető politikus osztotta ezt az álláspontot. Kistarcsán a járvány miatt eddig két nagyobb rendezvényt – Kistarcsai Napok, Sport és Családi Nap – mondtak le. A június 18-tól életbe léptetett enyhítéseket figyelembe véve az augustusi Kakasfőző Fesztiválra azonban mindent megmozgatva készültek a szervezők, a VMSK munkatársai. Fenyő Miklós koncertje több ezer embert csábított volna az Ifjúság térre. A július 10-e óta lebegtetett korlátozó intézkedések híre azonban elbizonytalanította a város vezetőit és a képviselőket is. Végül úgy döntöttek, hogy a Kakasfőző Fesztivált is kihúzzák a naptárból. A döntés hátteréről Juhász István polgármestert kérdeztük.

A Szent István-napi ünnepséget és az új kenyér szentelését is érinti a korlátozó intézkedés?

Teljes egészében elmarad az önkormányzat által meghirdetett összes program. Tehát nem rendezzük meg a délelőtti, a délutáni és az esti programokat se, mert úgy gondoljuk, hogy Kistarcsán augusztus 20-át vagy úgy ünnepeljük, ahogy megszoktuk vagy sehogy.  Ez a döntésünk, összhangban van a kormány által javasolt és más önkormányzatok által is követett úttal. Nagyon sajnáljuk, hogy így alakul ez a napunk, mert a kistarcsaiakra is ráfért volna egy kis szórakozás, kikapcsolódás. Ha ezzel a döntésünkkel elősegítjük a második hullám visszaszorítását, és hozzájárulunk ahhoz, hogy a későbbiekben ne kelljen újabb szigorításokat bevezetni, akkor már megérte. Bízom benne, hogy jövőre be tudjuk pótolni az összes elmaradt rendezvényünket.

Mi lesz a szeptemberi rendezvényekkel?

Erre az időszakra még nem hoztunk döntést. Itt még megvárjuk, hogy mit mondanak július végén, feloldják-e az ötszáz fős korlátot vagy sem. Reménykedem abban, hogy a várossá avatás napja és a Görhönyfesztivál nem kerül veszélybe. Egy biztos: csak szigorú szabályok betartásával lehetne megrendezni ezeket a programokat. Sütés-főzés közben a kesztyű és a maszk használata kötelező lenne. Persze az is nagyban befolyásolja majd a döntésünket, hogy milyen lesz szeptemberben a járványhelyzet Magyarországon.

Más területen lesz-e szigorítás?

Más területen nem tervezünk szigorításokat. Az az álláspontunk, hogy azok az intézkedések, amit egy település saját hatáskörben bevezet, az nem olyan hatékony, mint egy országos. A járványt régiós és országos szinten kell kezelni. Ebben a láncolatban az önkormányzat csak végrehajtó szerv. Tehát, ha az operatív törzs úgy dönt, hogy szigorítsunk az ügyfélfogadás rendjén, akkor aszerint fogunk eljárni. A biztonságot szem előtt tartva a polgármesteri hivatal recepcióján mi is kialakítottunk egy üvegfalat, ami az ügyeletes munkatársat védi, és mozgásérzékelős kézfertőtlenítőt helyeztünk ki.

Ismerve a helyi viszonyokat – várható második hullám Kistarcsán?

Nem tudunk új fertőzöttekről és karanténosokról sem, de nem biztos, hogy pontos az információm, ugyanis nagyon nehéz városvezetőként is tájékozódni az adatvédelmi szabályok miatt. Hiába volt Budapest és Pest megye a legfertőzöttebb régió, Kistarcsára - a felderítések szerint - nem került be a vírus.

Az augusztusi Kakasfőző Fesztivállal együtt már három nagyobb rendezvény marad el a városban. Ezeknek a költségvetésével mi lesz?

Kistarcsán is komoly bevételkieséssel számolunk a koronavírus-járvány miatt, a gépjárműadót elvonják és az iparűzési adó is jelentősen lecsökken. A tartalékok ellenére módosítanunk kellett az ez évi költségvetésünket, megnöveltük az általános tartalékalapot. Elmondhatom, hogy ebben a pillanatban nagyon stabil pénzügyi hátérrel rendelkezünk. A bevételeket alulterveztük, a kiadásokat nagyon meghúztuk, így azt gondolom, hogy van elegendő mozgásterünk. Annyi tartalék áll rendelkezésre, hogy megtarthatjuk azokat az eredményeket, amiket eddig elértünk. Kistarcsa esetében a költségvetés szigorításával és fegyelmezett betartásával stabilizálható a működés.

A rendezvényekre szánt pénz máshová kerülhet. A Kistarcsai Napok keretösszegével a VMSK több hónapos bevételkiesését kompenzáljuk. Szinte minden bevételi forrásuk megszűnt a Városi Sportközpont, a Pecsenyicki Mihány Sportcentrum, a Csigaház és az Uszoda bezárásával.

A Kakasfőző Fesztivál esetében más a helyzet. Az augusztusi rendes testületi ülésen javasolni fogom, hogy az itt felszabaduló pénzt a Gesztenyés Óvoda régebbi udvarának felújítására költsük. Reményeink szerint, akkor ez az udvar is már 21. századi színvonalú lehetne.

 

P.Gy.

 

Utóirat: a túrák, stb. megtartásra kerülnek, kérjük nézzék a VMSK honlapját: vmsk.hu

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése