:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Országos, közérdekű hírek

Babakötvény otthonról is

A veszélyhelyzetre tekintettel immár online is vásárolható Babakötvény. A lehetőséggel azok a szülők is élhetnek, akiknek még nincs Start-számlájuk.

A kényelmes és egészségvédelmi szempontból biztonságos online vásárlást segíti a Kincstár nyereményjátéka is, amelyen minden online számlát nyitó, illetve online állampapírt vásárló ügyfél részt vehet. Az Ügyfélkapun keresztül értékpapír nyilvántartási vagy Start-számlát nyitók 100 ezer forintot, az online állampapírt vásároló kincstári ügyfelek 50 ezer forintot nyerhetnek. 

A babakötvény összegét nyilvántartó Start-számla nyitásához sincs szükség személyes ügyintézésre.

Óriási az érdeklődés a babakötvény iránt, hiszen csak tavaly 34 ezer új számlát nyitottak, jelenleg pedig már 212 ezer gyermek rendelkezik Kincstári Start-értékpapírszámlával. Az érdeklődés a koronavírus-járvány idején is töretlen, ezért volt szükség arra a kincstári fejlesztésre, amely online elérhetővé tette a számlanyitási szolgáltatást is. Az új szolgáltatás így segítheti a babakötvénnyel rendelkező gyerekek számának további bővülést.

A babakötvény módot ad a szülőknek, nagyszülőknek és más rokonoknak arra, hogy hozzájáruljanak gyermekeik, unokáik, fiatalabb családtagjaik későbbi anyagi lehetőségeihez, mégpedig hosszú távú, biztonságos formában: kiindulópontként az állam minden újszülöttnek automatikusan ad 42 500 forint életkezdési támogatást. A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján, babakötvény azonban csak akkor válhat az életkezdési támogatásként kapott összegből, ha valamelyik hozzátartozó Kincstári Start-értékpapírszámlát nyit a gyermeknek.

Ezt könnyíti meg a Kincstár új szolgáltatása, eddig ugyanis csak személyesen lehetett ilyen számlát nyitni, április 27-től már online, ügyfélkapun keresztül is lehet. Jelenleg több mint 4,2 millió magánszemély rendelkezik ügyfélkapuval, vagyis a szülők jelentős többsége számára könnyen elérhető az új szolgáltatás, és így még tovább nőhet a babakötvényesek aránya.

A Kincstár legfrissebb kimutatása szerint több mint 977 ezer – tizennégy év alatti – gyermeknek nincs még Start-számlája, így az új szolgáltatás nekik is segíthet. Nemcsak a nyereményjáték miatt érdemes most babakötvénybe fektetni, hanem azért is, mert a kamata is igen kedvező, és adókedvezmény is jár utána.

2020-ban 6,4 százalékos kamat jár, a félretett összeget ezen felül állami támogatás egészít ki. Az állam a családtagok befizetéseinek tíz százalékát, de legfeljebb hatezer forintot tesz hozzá az új befizetésekhez minden évben. Többeket motiválhat vásárlásra a Kincstár holnap induló nyereményjátéka is, amelyben huszonöt 100 ezer forint értékű állampapír vásárlására fordítható Nyereményutalványt sorsol ki azok között, akik június 30-ig nyitnak értékpapírszámlát az ügyfélkapun keresztül.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése