:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Országos, közérdekű hírek

Az év végéig átjárhatók lesznek a SZÉP-kártya zsebei

Jó hírt kaptak a Szép-kártyások, idén mindenre költhetnek mindenről. 2021. december 31-ig bármilyen alszámláról lehet költeni bármilyen, SZÉP-kártya által engedélyezett célra - derül ki a legfrissebb közlönyből.

A koronavírus-járvány alatt rengeteg embernek halmozódott fel a béren kívüli juttatásként adott SZÉP-kártyáin jelentős mennyiségű pénz. A helyzet orvoslására a miniszterelnök egy rendeletet írt alá, amely átmenetileg lényegében eltörli a különféle alszámlák közti határvonalakat.

Ez azt jelenti, hogy a rendelet értelmében például a vendéglátási "zsebből" is lehet költeni szállás célokra vagy szabadidőre és vice versa. A fennálló könnyítés 2021. december 31-ig lesz érvényben.

A Szép-kártyák zsebeiben jelenleg mintegy 160 milliárd forint van. Ennek szabadabb felhasználhatósága segíthet a kereskedelmi forgalom élénkítésében. Mivel a rendelet a kihirdetést követő tizedik napon lép hatályba, ez 20201. április 25.

Itt olvasható a kormányrendelet:

178/2021. (IV. 15.) Korm. rendelet
a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet módosításáról


A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 80. § d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a Kormány a következőket rendeli el:

1. § A Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet a következő 22. §-sal egészül ki: „22. § 2021. december 31-ig az Szja tv. 71. § (1) bekezdése alapján béren kívüli juttatásként az egyes alszámlákra utalt Széchenyi Pihenő Kártya juttatást a szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártya elfogadói szerződésétől eltérően az 5. § (1) bekezdése szerinti eredeti alszámlánál meghatározott tevékenységi körébe tartozó szolgáltatás ellenértékének megfizetésére egy másik alszámlán lévő egyenleget is elfogadhatja, valamint a kártyabirtokos az egyes alszámlákon lévő pénzeszközt a 3. § (2) bekezdésétől eltérően az 5. § (1) bekezdése szerinti másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás ellenértékének megfizetésére is - ide nem értve a szolgáltatás közvetítését - felhasználhatja.”

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 10. napon lép hatályba.

Orbán Viktor s. k.
miniszterelnök

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése