:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Önkormányzati hírek

Kérdések és válaszok a polgárvédelmi kötelezettségről

Városunk a lélekszám és a vállalkozási tevékenységek területén is komoly változásokon megy keresztül, új lakossági igények jelentek meg, az új elvárásokhoz új, komolyabb intézkedések váltak szükségessé és ez alól a prevenció sem kivétel.

Sokan talán ijesztőnek gondolják a „kötelező” jelzőt, de érdemes tudni, hogy valójában a polgárvédelemre igen ritka esetekben van szükség, és akkor sem olyan feladatkörökre, ahol bármiféle veszéllyel kellene számolni. Az ilyen helyzetek megoldásán csak és kizárólag hivatásos szakemberek fognak dolgozni, amíg a mi feladatunk a biztonságos és koordinált feladatvégzés a felügyeletük mellett.

A szervezet tagjaként nincs különösebb kötelezettségünk, mint amit alapesetben is megtennénk a lakóközösségünkben élő társainkért. Sem anyagi, sem egyéb kellemetlenséggel nem jár, ha a polgárvédelem tagjai vagyunk, miközben mégis elmondható, hogy egy társadalmilag elismert és hasznos közösséget gyarapítunk.

De mi is a polgárvédelem?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mi is ez a szervezet, milyen célból szükséges a polgári részvétel ebben a társadalmilag kiemelten fontos feladatban?

A válasz igazán egyszerű. Közös érdekünk, hogy egy természeti katasztrófát követően vagy vészhelyzetben a polgári lakosság egy része felkészülten tudjon reagálni, segíteni azokon, akik közvetlen környezetükben erre rászorulnak. Idősek, anyák és kisgyermekeik, vagy a mozgáskorlátozottak kerülhetnek olyan helyzetbe, ahol nem csak egy „hivatásos” tud segítő kezet nyújtani.

Kihez is tartozik a polgárvédelem valójában?

A honvédelem rendszerében, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság alá tartozik a szervezet.

Mióta létezik?

A polgárvédelem intézménye korántsem új keletű, a korabeli Magyarország vezetői a társadalom széles rétegeinek mozgósítását és tájékoztatását az 1937. december 5-én megalakított Légoltalmi Liga alapjain képzelték el. Ennek a megközelítőleg 90 éve létező szervezetnek a többször megújított formája az, amely jelenlegi felépítésében idomult a modern elvárásokhoz.

Hogyan lehet sikeres a polgárvédelem?

A sikeres védekezés egyik alapfeltétele, hogy az abban résztvevő hivatásosok mellett kellő számú helyi lakos is részt vegyen a munkálatokban, melyet elsősorban a polgári védelmi szervezetek bevonásával kell megvalósítani.

Mi a törvényi háttér?

A Honvédelmi Törvény értelmében a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárokat polgári védelmi kötelezettség terheli, mely férfiakra 18-55, nőkre 18-50 éves korukig terjed ki. Amennyiben Önt polgári védelmi szervezetbe beosztották, azt az állandó lakcím szerint illetékes polgármester által aláírt határozat kézbesítésével hozzák a tudomására.

Kötelező? Igen, de nem minden esetben.

A polgári védelmi kötelezettségének teljesítése alól bizonyos esetekben mentesülhet, melyek feltételeit a polgári védelemről szóló 1996. évi XXXVII. törvény 20. § (2) bekezdése tartalmazza.

„Egymás szolgálatában”

Kistarcsa Város Polgárvédelmi Szervezete

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése