:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Régió hírei

A második hullám

Interjú Vécsey Lászlóval, választókerületünk országgyűlési képviselőjével a járványhelyzetről, az online fogadóórák bevezetéséről.

Megjött a járvány második hulláma, ezres nagyságrendben fertőződnek meg az emberek naponta. Milyen intézkedésekre lehet számítani ez ügyben?

Mi a nyáron a Nemzeti Konzultáció keretében megkérdeztünk a magyar embereket, hogy a második hullám megérkezésekor milyen intézkedéseket tartanak elfogadhatónak és célravezetőnek. Erre azért volt szükség, hogy egyetértési pontokat tudjunk kialakítani az állampolgárokkal, hiszen azok az intézkedések tudnak hatékonyan működni, melyekkel a társadalom többsége egyetért. Akik kitöltötték és visszaküldték a konzultációt, egyértelműen állást foglaltak amellett, hogy Magyarországnak működnie kell. Ezzel én is egyetértek. Tavasszal az első csatát megnyertük a vírus ellen, köszönhetően a fegyelmezett védekezésnek, és mostanra a magyar egészségügy felkészült a járvány esetleges szélsőséges elterjedésére is. Így, hogy az egészségügyet felkészülten érte a második hullám, most az a legfontosabb, hogy a magyar családokat, a munkahelyeket és a gazdaságot megvédjük.

Milyen intézkedéseket hoztak, hogy felkészítsék az egészségügyet a járvány ellen?

A folyamat korábbról indul. Még 2018-ban egy jelentős, többlépcsős béremelésről döntöttünk az ápolónők és a szakdolgozók számára. Ennek köszönhetően idén novemberben 20%, a jövő évben további 30%-os béremelésben részesülnek. Utána döntést hoztunk a kórházak felújításáról, Budapesten éppen most folyik a közel 40 milliárdos kórházfelújítási program. Utána döntöttünk arról, hogy új kórházakat kell létrehozni. Van, ahol csak új szárnyakat, aminek gyakorlati megvalósulását láthatjuk a választókerületünkben található Flór Ferenc Kórházban is. Van, ahol teljesen új kórházat, így például a Dél-Pesti nagy Centrumkórház tervezése jelenleg is gőzerővel zajlik. Közben tavasszal beszereztük a járvány elleni védekezéshez szükséges berendezések és lélegeztető gépek olyan mennyiségét, aminek a legrosszabb tudományos forgatókönyvek szerint is elegendő kapacitást kell biztosítaniuk. 

A végén elérkeztünk oda, ami talán a legnehezebb dolog volt, az orvosok bérének és a hálapénz kérdésének rendezése. Ez egy múlt rendszerből örökölt zűrzavaros helyzet volt, amelyhez egyetlen kormány sem mert hozzányúlni, s amelyhez az orvosok is és az emberek is alkalmazkodtak: a hálapénz és a magánrendelések kontra állami finanszírozás ügyében rendet kell vágni, hiszen sok esetben a költség az államnál volt, a haszon pedig a magánpraxisnál. Ezt a problémát ismerte föl a Magyar Orvosi Kamara, és állt elő két javaslattal, az egyik a bérrendezésről szólt, a másik a hálapénz kivezetéséről. Ezt fogadtuk el betű és szó szerint.

A választókerületben sorra maradnak el a rendezvények, a járvány miatt a személyes kapcsolattartás nehezen megoldható. Hogyan változtatja meg az Ön munkáját a második hullám?

Valóban, a Covid helyzet sajnos korlátozza a személyes kapcsolattartás lehetőségeit is. De semmiképpen sem szeretném, ha emiatt elmaradnának a fogadóóráim. Ragaszkodom hozzájuk, hiszen az elmúlt 10 évben rendszeresen megtartottam ezeket. A polgárok közül százakkal sikerült beszélnem személyes és közérdekű közösségi ügyekről, amelyekkel megkerestek. Sok jó javaslatot kaptam, és szerencsére sokaknak tudtam segíteni is. Ezért úgy döntöttem, hogy ebben a rendkívüli időszakban fogadóóráimat online tartom meg minden szerdán délelőtt 10-12 óráig. Ha bárkinek kérdése, kérése, javaslata van, kérem tegye fel e-mailben a vecseylaszlo@fidesz.hu  mail címen, vagy a facebook.com/vecsey.laszlo oldalon privát üzenetben, vagy hívja a +36 20-323-9527-es telefonszámot munkaidőben bármikor. Munkatársam fogadja hívását és szerdánként a fogadóórák idősávjában az Önnek megfelelő időpontban személyesen visszahívom. Tudom, nem olyan, mint a személyes találkozás, de a ránk köszöntő őszi-téli hónapokban így tudunk a leghatékonyabban vigyázni egymásra!

P. Gy.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése