:: 
Nyitólap » Település » Hírek » Önkormányzati hírek

A folyamatban lévő beruházások szerencsére rendben haladnak

Interjú Zsiák Balázzsal a Pénzügyi, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnökével

Zsiák Balázs a 2010-es önkormányzati választáson a Fidesz jelöltjeként került be a képviselő-testületbe, előtte 2 évig a pénzügyi bizottság külsős képviselője volt. Megválasztása után a Közoktatási, Közművelődési és Sport Bizottságot vezette. Négy évvel később a 8. számú választókerület megnyerésével került a testületbe és a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottságot vezette. A legutóbbi választáson a 3. számú választókerületben meggyőző fölénnyel, 43.6%-os eredménnyel győzött és a három megalakított bizottság közül a Pénzügyi, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságot bízták rá. Tanulmányait az ELTE Természettudományi Karán végezte, a képviselői munkája mellett informatikusként dolgozik. 

- Ebben a járványügyi helyzetben hogyan alakult az élete?  

Furcsa ez a helyzet. Ennyi időt talán kisgyermekként töltöttem utoljára itthon. Szerencsésnek mondhatom magam, mivel a munkámat itthonról is tudom folytatni. Ezzel szemben sok embernek, rövidült a munkaideje és csökkent vagy megszűnt a bevételi forrása. Vannak, akik elégedetlenek a kormányzati intézkedésekkel és vannak, akik túl szigorúnak tartják, de a legtöbb ember szerencsére betartja az intézkedéseket. Ennek hála reméljük elkerüljük azt a helyzetet, amit több nyugati országban láthatunk, az egészségügy túlterhelődését.  

Az előző ciklushoz képest még egy feladatkörrel egészült ki az ön által vezetett bizottság tevékenysége. A pénzügyi és a településfejlesztési területekhez képest ez egészen más. A környezetvédelem Kistarcsán is stratégiai területté változott. Ez mennyire jelent kihívást a munkájában? 

Folyamatosan szem előtt tartottuk a környezetvédelmi szempontokat. Rengeteg beruházásunk arra szolgált, hogy az energiahatékonyságot elősegítsük (hőszigetelés, fűtés korszerűsítés), valamint a megújuló energiaforrásokat hasznosítsuk, például az intézményeinken napelemeket telepítettünkA környezetvédelem közel áll hozzám, mivel meteorológiát tanultam. A klímaváltozás lehetséges hatásai Magyarországot és ezáltal Kistarcsát is érinthetik. Fontosnak tartjuk, hogy a bizottság nevének kiegészítésével inspiráljuk a képviselőket, a hivatal munkatársait és a lakosságot, hogy szem előtt tartsák a környezetvédelmi szempontokat a javaslataik és kéréseik megfogalmazásakor. Egy példát kiragadva, az épülő kerékpárút lehetővé teszi, hogy biciklivel, biztonságosan lehessen munkába járni a főváros irányába. 

- Az önkormányzati választástól a vészhelyzet kihirdetéséig milyen problémákkal szembesült és azt hogyan sikerült megoldani? 

Korábban a 8. számú egyéni választókerület képviselője voltam. A legutóbbi választáson a 3. számú választókerület képviselője lettem. Ez a néhány hónap a megoldások megtalálására nem volt elég, de koncepciónk és terveink vannak. Többen is kértek már a körzetből személyes egyeztetést is, de ezek még váratnak magukra a jelenlegi helyzetben. 

- A március 11-ei vészhelyzet kihirdetése óta minden megváltozott. Hogyan tudja a saját bizottságával tartani a kapcsolatot? 

A kihirdetett vészhelyzet lehetővé tette a polgármestereknek, hogy minden szükséges döntést meghozzanak. Erre azért van szükség, hogy a testület akadályoztatása esetén is meg lehessen hozni a szükséges döntéseket. A képviselő-testületi és a bizottsági üléseken csakis a jelenlévő képviselők szavazhatnak, vagyis egy teremben kell üléseznünk, ami a jelenlegi helyzetben nem lehetséges. A polgármesterünk minden előterjesztésről kikéri minden képviselő véleményét, gyakorlatilag telefonon és online egyeztetünk a felmerülő kérdésekben. 

-  A beruházásokkal nem álltak le. A bölcsőde beruházása a legnagyobb a sorban. A központi elvonások miatt a megkezdett beruházásokat be tudják-e fejezni? 

A költségvetésünkből nagyságrendéig több mint 40 millió Ft adóbevételt adunk át a központi költségvetésnek, ezáltal néhány dolgot újra kell gondolnunk, de szerencsére a folyamatban lévő beruházásokat ez nem érinti. Az egészségügyi ellátórendszer felkészítése és a gazdaság újraindítása a központi költségvetés feladata, ehhez mindenkinek hozzá kell járulnia, úgy, ahogy tud, ez a legfontosabb feladat jelenleg. 

A folyamatban lévő beruházások szerencsére rendben haladnak és helyzet ellenére többet már be is fejeztünk. 

- A járványhelyzet miatt a ZÖLD HÍD B.I.G.G. Nonprofit Kft. is akadozva tudja teljesíteni a hulladékszállítást. Az elmúlt egy évben volt már rá példa, hogy a zöldhulladékot nem vitték el. Akkor az önkormányzat saját erőből megoldotta a problémát. Vészhelyzet esetén most is rendelkeznek megfelelő kapacitással? 

Ez egy kicsit erős kifejezés, hogy akadozva tudja teljesíteni a hulladékszállítást. A kommunális és a szelektív hulladékszállítás is rendben megy, persze ebben is vannak néha problémák, de ezek inkább egyedi esetek. A zöldhulladék elszállítása valóban más időpontban történik / történt az eredeti kiíráshoz képest, de talán ez okozata a legkisebb problémát a lakosságnak. Ennek az az oka, hogy a hulladékszállításban résztvevők nagy fertőzésveszélynek vannak kitéve, ennek csökkentése érdekében bizonyos átszervezésekre volt szükség. 

Egyébként rendelkezünk tartalékokkal, de úgy látjuk, hogy jelenleg nem lesz szükség erre. 

- Ha visszaáll „normális kerékvágásba” az élet, mi lesz az első feladat, amit szeretne bizottsági elnökként megoldani?  

Remélem mielőbb visszatérhet minden a normális kerékvágásba. A legutolsó félbeszakadt egyeztetés a Honvédelmi Minisztériummal folyt, akik azért kerestek meg minket, hogy a kistarcsai temetőben eltemetett hősi halált halt magyar katonák sírjait közösen rendezzük. Lehet, hogy nem ez lesz az első feladat, de ez volt a legutolsó, ami félbeszakadt.    

 Polgár 

Tetejére