:: 
Nyitólap

Szlovák Néprajzi Gyűjtemény

2008. május 20-án átadták a város lakosságának a Szlovák Néprajzi Gyűjteményt.

Már évek óta szó volt róla, hogy össze kellene gyűjteni a faluban fellelhető régiségeket, melyek elődeink életét végigkísérték, és amelyek segítségével bepillantást nyújthatunk a maiak számára őseink életmódjába.

A gyűjtemény kialakítását Kistarcsa képviselő-testülete is támogatta, és annak megvalósítására felkérte a Művelődési Házat és a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatot. Erre a célra biztosítottak számukra két termet és egy előteret, melyeket azonban rendbe kellett hozni, hozatni.

Miközben folyt a felújítás, a lelkes gyűjtők folyamatosan kapták a már meglévő anyaghoz az újabbakat. Feltúrták saját és ismerőseik padlását, és egy önkéntes csapattal kiegészülve csodálatos anyagot gyűjtöttek össze. Volt, aki szinte az összes régi szép bútorát odaajándékozta, mások padlásáról-pincéjéből is mindent elhoztak, amire szükségünk volt. Arról már nem is beszélve, hogy a házakat járva sok embert rábeszéltek arra, hogy váljanak meg féltett kincseiktől. Így került birtokukba például egy esküvői öltöny, melyet tulajdonosa féltő szeretettel őrzött hatvanadik házassági évfordulójára.

Sokan hasonló módon ajánlottak fel minden használhatót, vagy gyűjtöttek össze ismerőseiktől néhány kincset, mint például egy régi sparheltet. Szinte minden nap érkezett valami újdonság, aminek meg kellett keresni a helyét a gyűjteményben. A gyűjtemény máig is folyamatosan bővül az újabb adományokkal.

A Néprajzi Gyűjtemény a Civil-Házban működik, előzetes megbeszélés alapján lehet látogatni. Szándékukat a 06-30-571-36-84-es telefonszámon jelenthetik be.

Kívánjuk, hogy a látvány mindenki számára nagy örömöt jelentsen.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése