:: 
Nyitólap » Település » Fejlesztés » Pályázatok

Kistarcsa Város Energiahatékonysági projektje az Általános Iskolában

Kistarcsa Város Önkormányzata a 2143 Kistarcsa, Ifjúság tér 3. hrsz.: 357/1 intézményén napelemes kiserőművet telepített. A Simándy József Általános Iskola és AMI tetőfelületének kialakítása és tájolása alkalmasnak bizonyult napelemes kiserőmű telepítésére. A hasznosítható villamos energia mennyisége a beruházónál elsősorban, mint "rezsi" megtakarítás jelentkezik, de nagyobb léptékben gondolkodva ez a megtakarítás hozzájárul a hagyományos erőműveknél felhasználásra kerülő energiahordozók mennyiségének csökkentéséhez, ami egyben az ország ÜHG kibocsájtásának mérsékléséhez is vezet. A tervezett rendszer által várható villamos energiatermelés a 25 éves élettartamra vetítve átlagosan 50 927kWh/év melyből az inverterek önfogyasztásának figyelembe vétele után a hasznosítható villamos energia mennyisége 50 899kWh/év. A projekt elszámolható összköltsége bruttó 50 374 194 Ft, melynek teljes összege a pályázat keretében elnyerhető támogatás.

Kistarcsa Város Önkormányzat intézményén, a Simándy Általános Iskola tetőfelületén napelemes kiserőmű került telepítésre és ez által csökkent az intézmény fenntartási költsége. Az Önkormányzat az így megtakarított költségeket más beruházásokra tudja fordítani szolgálva ezzel a lakosság és a város érdekeit.

A projekt megvalósítása során összesen 192 db 250 WP egységteljesítésű napelem kerül telepítésre az iskola tetőfelületén, ami így 48 kWp névleges teljesítményű napelemes kiserőműnek felel meg. A napelemek által megtermelt egyenáramot inverterek alakítják kisfeszültségű váltóárammá, mely közvetlenül az adott beruházási helyszín fogyasztói hálózatába kerül betáplálásra, csökkentve így a fenntartási költségeket.

Napjaink növekvő energiafelhasználása mellett az alternatív energetikai projektek, mint például a jelenlegi beruházás is, ésszerűen aknázzák ki hazánk rendelkezésre álló megújuló energetikai potenciálját, ezzel csökkentve az ÜHG kibocsájtást valamint az energiaimporttól való függőséget.

Jelen projekt megvalósulása példaként szolgálhat más magán vagy önkormányzati beruházók előtt, hogy a napenergia hasznosítás nem csupán álom, hanem realitás. A tervezett napelemes kiserőmű várhatóan évente 50 927 kWh villamos energiát termel melyből az inverterek önfogyasztása után ténylegesen 50 899 kW/év mennyiség hasznosítható.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése