Általános választási információk

2024-ben önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek Magyarországon. Idén először egy napon, június 9-én, tartják ezt a két választást.

Az önkormányzati választáson településtípusonként eltér, hogy mire szavazunk. Kistarcsán (10.000 fő feletti település) polgármestert és a helyi képviselő-testület tagjait választjuk meg és szavazunk a vármegyei önkormányzat tagjairól is.

Az európai parlamenti (EP) választáson arról szavazunk, hogy ki képviselje Magyarországot az Európai Parlamentben. Erről országos pártlistán szavazunk, azaz mindenhol ugyanaz a szavazólap lesz. A szavazatok legalább 5%-át megszerző pártlisták között osztják meg Magyarország 21 képviselői mandátumát az Európai Parlamentben.

Ha mindkét választáson (az önkormányzatin és az EP-választásokon is) szavazásra jogosult az állampolgár, akkor az EP-választáson egy szavazólapot, az önkormányzati választás esetében két szavazólapot kell kitölteni (az önkormányzati képviselőre és a polgármesterre is voksolni kell), emellett be kell jelölni a vármegyei közgyűlés listáját is. A vármegyei közgyűlés választásakor az egész vármegye egyetlen választókerületet alkot, ahol mindenkinek egy listára van lehetősége szavazni. Nem egyéni jelöltekre szavazunk tehát, hanem egy párt vagy egyesület listájára. A listát állítók ezután egy matematikai számítás alapján jutnak mandátumhoz.

Aki a nemzetiségi önkormányzati választásokra is beregisztrált, annak arra is szavazni kell a választások napján. Kistarcsán roma, szlovák és német nemzetiségi önkormányzati képviselőket lehet megválasztani.

A nemzetiségi  jelöltek állításához szükséges ajánlások száma:

Német nemzetiség:    5 fő
Roma nemzetiség:     5 fő
Szlovák nemzetiség: 6 fő 

Képviselő-és polgármesterjelölteket, vármegyei listát ajánlani április 20-ától lehet, a jelöltek pedig május 6-án, hétfőn 16 óráig adhatják le ajánlóíveken az összegyűjtött ajánlásaikat. Kompenzációs listát 2024. május 7-én 16 óráig lehet bejelenteni.

Kistarcsán a Helyi Választási Iroda vezetőjének határozata szerint a 2024. évi helyi önkormányzati választáson 11 képviselő választható meg, amelyből nyolcan egyéni választókerületben, hárman kompenzációs listán szerezhetnek mandátumot. Az NVI adatai szerint Kistarcsán a választópolgárok száma: 10 657, ezért a polgármester jelölt állításához szükséges ajánlások száma: 300

  1. sz. egyéni választókerületi jelölt állításához 14 ajánlás (választó 1330 fő)
  2. sz. egyéni választókerületi jelölt állításához 14 ajánlás (választó 1384 fő)
  3. sz. egyéni választókerületi jelölt állításához 14 ajánlás (választó 1373 fő)
  4. sz. egyéni választókerületi jelölt állításához 13 ajánlás (választó 1287 fő)
  5. sz. egyéni választókerületi jelölt állításához 14 ajánlás (választó 1366 fő)
  6. sz. egyéni választókerületi jelölt állításához 14 ajánlás (választó 1301 fő)
  7. sz. egyéni választókerületi jelölt állításához 13 ajánlás (választó 1220 fő)
  8. sz. egyéni választókerületi jelölt állításához 14 ajánlás (választó 1396 fő)

szükséges.

Június 9-én reggel 6 óra és este 7 óra között adhatják le a voksaikat az erre jogosultak.
A választással kapcsolatos bővebb tájékoztató a valasztas@kistarcsa.hu oldalon érhető el, amelynek tartalma folyamatosan frissül.

A Helyi Választási Iroda elérhetőségei:

Helyi Választási Iroda vezetője: dr.Gotthard Gábor jegyző
Helyi Választási Iroda hivatali helyiségének címe: 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48.
Elektronikus levélcíme: valasztas2024@kistarcsa.hu
Telefonszáma: 06-28/507-132
Választási információs szolgálatának elérhetősége: 06-28/470-711/120

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése