:: 
Nyitólap

Párhuzamos interjúk III.

Az legyen képviselő, aki szereti az embereket - Interjú Uvacsek Csaba képviselővel

Három önkormányzati képviselővel: Szemán Gergővel, Zsiák Péterrel és Uvacsek Csabával készült interjút teszünk közzé a Kistarcsai Híradó legutóbbi számából. A cikkeket és a fotókat Polgár Gyula készítette.

Uvacsek Csaba a 2-es számú egyéni körzet egyéni képviselője 1980. február 1-től lakik Kistarcsán az Eperjesi úti lakótelepen. 1992-ben saját vállalkozást alapított, 1994 óta társasházak kezelésével foglalkozik. A képviselő-testületbe a 2008. február 10-én megtartott időközi választáson került be, mint független képviselő. A 2010-es és a 2014-es választásokon is győzött. A legutóbbi ciklusban beválasztották a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottságba, és a VMSK Kft. Felügyelő Bizottságába. Két felnőtt gyermeke és négy unokája van.

Független képviselőként mit tartott elsődleges feladatának az elmúlt ciklusban?

Kistarcsa érdekeinek képviselete volt az elsődleges célom. Ezzel is magyarázható, hogy több nézeteltérésem is volt képviselő társaimmal szemben, de szintén ezzel magyarázható, hogy a Kistarcsa fejlődését segítő napirendeknél igennel szavaztam. Az ellenzék ilyenkor rendre nemmel voksolt vagy tartózkodott, de nálam nem a politikai hovatartozás döntötte el, hogy milyen gombot nyomok meg, hanem a település érdeke. Már 2014 októberében az alakuló ülésen jeleztem, hogy én mindent megszavazok, ami a város fejlődését segíti. Ráadásul a vállalkozások idetelepülése jó a városnak, mert adóbevételt jelentenek.

A kórház előtti tér beépítésénél ragaszkodtam ahhoz, hogy a Szabadság út és az Eperjesi út kereszteződésében lámpás csomópontot építsenek, továbbá ragaszkodtam ahhoz is, hogy a beruházó SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. legalább 40 kistarcsait foglalkoztasson az áruházban. Harcoltam azért, hogy a beépítéseknél a város tartassa be a 40%-os beépítési arányt, (zöld terület) ezt ne engedje senkinek sem átlépni.

A testület egyetlen független képviselőjeként – megítélésem szerint – ebben a ciklusban megőriztem a függetlenségemet.

A most záruló ciklus mennyiben volt másabb az előzőnél?

A mostaniban gyorsabb volt a tempó. Rengeteg pályázatot nyertünk és éppen ezért látványosabb volt a fejlődés. Ami egy kívül állónak is feltűnhetett, hogy felújítottuk a Csigaházat, elkészült a Városi Sportközpont, megújult a Városi Uszoda, elkészült az Ifjúság tér, a Simándy József Általános Iskola felújítása, illetve sok utca. Nagyon pozitív, hogy így fejlődik a város, de sajnos volt negatív dolog ebben a ciklusban is.

Aminek nem örültem, hogy megszűnt a Szent István Általános Iskola, közismertebben a „Forfa". Erre az iskolára nagy szüksége lett volna a városnak, de a többség sajnos így döntött. Most nagyon zsúfolt a Simándy József Általános Iskola, már konténerben tanítanak, mert nincs elég tanterem.

A 2-es számú választókörzetben mit sikerült elérnie?

A választási ígéreteimet mindvégig szem előtt tartva sikerült elérnem, hogy a járdaépítési program az én választókörzetemet is érintse. Nem maradtunk ki Kistarcsa és Kerepes ivóvízminőség-javító beruházásából sem, ami 2013. szeptember 12-től 2015. július 15-ig tartott. Az Eperjesi úti lakótelepen új elosztóhálózatot építettek ki 579 m hosszúságban, ami 210 lakást érintett. Kicserélték az elöregedett vezetékeket, és sikerült egy új tűzoltó vízhálózatot is kiépíteni. Utóbbira azért volt szükség, mert közel ezren laknak a lakótelepen és a biztonság ezt megkövetelte. A beruházás eredményeként a lakótelepen javult a biztonság és az ivóvíz minősége. Amikor ezt a projektet kiírták, akkor én harcoltam ki, hogy elinduljon a város a több mint egy milliárd forint összértékű pályázaton.

Azt gondolom, hogy képviselőként szinte napi kapcsolatban áll a körzet lakóival, ugyanis az Eperjesi lakótelepen hét társasház közös képviselője. Az elmúlt öt évben mi foglalkoztatta az embereket az egyik legnépesebb választókörzetben?

Bármennyire is meglepő - a parkolóhelyek hiánya. Manapság átlagosan két személyautóval rendelkeznek családok, viszont ennyi hely már nincs a lakótelepen. Próbáltuk azzal segíteni az autó tulajdonosokat, hogy felfestettük a parkolóhelyeket. Az óvoda előtt is kialakítottunk parkolókat, de így is hiányzik 50-60 hely a lakótelepen. Ezt az őszi önkormányzati választások után az új képviselő-testületnek sürgősen meg kell oldania.

Ha a képviselő úr dönthetett volna a beruházásokról, akkor milyen sorrendet és prioritást alakított volna ki?

Városi Sportcsarnok, műfüves pálya az Eperjesi lakótelepre és a bölcsőde.

Az első teljesült, a másodikra van esély, ugyanis ha kiírnak ilyen pályázatot, - a polgármester úrral ezt megbeszéltem – akkor mindenképpen igényt tarthatunk egy ilyen létesítményre. A harmadik pedig folyamatban van. Utóbbira nagy szükség lenne, mert rengeteg gyerek van Kistarcsán.

A felsoroláson kívül még egy dolgot említenék. Szeretnék a város központjában beüzemeltetni egy nyilvános WC-t. Automatikus működésű, utcabútor jellegű nyilvános köztéri WC-re gondoltam. Sokan nem is sejtik, hogy ez mekkora probléma városunkban és az egész országban. Csak nagyobb bevásárló helyeken lehet nyilvános WC-ket találni, de ha valakire – mondjuk - az Ifjúság téren jönne rá a szükség, akkor nagyon nagy bajban lenne. Ezért már többször kértem testületi ülésen, hogy oldjuk meg ezt a problémát. Szeretném, ha Kistarcsán lenne nyilvános WC.

Azon kevés képviselők közé tartozik, aki minden városi rendezvényen megjelenik!

Ez azért van, mert több - most már hagyományosnak mondott - rendezvénynek én voltam a kezdeményezője. Nyolcszor szerveztem főzőfesztivált, ez jogelődje volt a kakasfőző fesztiválnak, megszerveztem a lakótelepen a disznóvágást – ebből alakult ki a böllérfesztivál. Egyébként a feleségemmel együtt részt veszünk minden olyan kistarcsai kulturális rendezvényen, amit a képviselő-testület támogat. Képviselőként mindig érdekelt, hogy a megszavazott pénzből mi tudtunk adni a lakosságnak.

Az őszi önkormányzati választáson megméretteti magát?

A választóim szeretnék, ha elindulnék. Most ebben a pillanatban azt gondolom, hogy még egy ciklust felvállalnék. Ebben a kérdésben nekem az az ars poeticám, hogy csak az legyen képviselő, aki szereti az embereket és szereti azt, amit csinál. Ezért indulok függetlenként.

Tetejére
Az oldal működéséhez elengedhetlenül szükséges sütik engedélyezése
Statisztikai sütik használatának engedélyezése
Közösségi portál kapcsolat használatának engedélyezése